АБІТУРІЄНТСЬКІ ПРІОРИТЕТИ

Діана Кодратюк


Base Install » Абітурієнт НаУОА » АБІТУРІЄНТСЬКІ ПРІОРИТЕТИ

Привітик!

З наближенням ЗНО все частіше чула “розстав правильно пріоритети”, “а що ти поставиш на перший пріоритет?”, “перший пріоритет подарує бюджет” … ?

Насправді було складно зрозуміти систему, поки сама не почала працювати в ній при подачі документів. Тому зараз коротко розповім що, як і до чого на прикладі власного досвіду.

Отож, ти можеш претендувати на бюджетне місце у одному з п’яти обраних університетів. Для початку тобі потрібно обрати, де ти хочеш навчатися найбільше і поставити цей заклад на перший пріоритет. Відповідно на останній - “запасний варіант”. В період подачі заяв ти зможеш чітко прослідковувати на якому місці у рейтингу конкретного університету ти стоїш. Це спочатку може лякати, коли ти різко опиняєшся на 30 місці, хоча державних - 15. Але тут не варто панікувати. Можна подивитися на пріорітетність заявок, які знаходяться вище твоєї і одразу відсіяти четверті і п'яті пріоритети з високими балами - більш за все вони пройдуть за своїми першими.

Взагалі є досить багато сайтів, на яких ти можеш ввести прізвище абітурієнта і знайти, куди він ще подавав заявки, що дозволяє побачити, чи є сенс переживати, що він витисне тебе ( не всі таким заморочуються, але ми з моєю сім’єю в той час просто “жили” на подібних сайтах).

Не варто подавати заявки у всі університети в один день. Краще спочатку трішки прослідкувати за тим, чи проходиш ти за своїм першим бажанням, а вже потім поступово додавати й інші варіанти до списку. Останню заявку я не планувала подавати взагалі, бо була впевнена, що як мінімум за четвертим пріоритетом пройду, проте за 15 хв до завершення часу прийому анкет я заповнила форму на 5 пріоритет, щоб прослідкувати, коли остаточно оновиться система і покаже всіх зареєстрованих абітурієнтів.

То були стресові деньки, насправді. Коли у списку за першим пріоритетом з’являвся хтось переді мною, я тихо починала змирюватися з тим, що журналістика в ОА мені не світить.?

А ще й був повний прикол, коли на момент появи результатів, у рейтинговій таблиці зависло САМЕ МОЄ ПРІЗВИЩЕ, і мене “не було” прийнято у ЖОДНИЙ університет. Руки потрусилися добряче впродовж 2ох хвилин, поки сайт не оновився і я не побачила своє ім’я в омріяному першопріоритетному списку!?

Бажаю і вам успіху! Головне 100 разів подумайте, все не так страшно і заплутано. Це навіть цікаво прокидатися і оновлювати списки абітурієнтів і спостерігати за зміною ситуації (але нєрвішки лоскоче добряче) ?