Обмеженіус зніматус!

Тетяна Лісовська


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Обмеженіус зніматус!

Вітання вам, мої хороші. Вірю, що ви здорові і у хорошому настрої. Поговоримо сьогодні про обмеження - вигадані чи ні? Ось і розберемся.

Кожного дня я чую: «Я б зробив це, але…», «Мене засміють, якщо я…», «Мені ніколи не вдасться здійснити мрію через…». Люди постійно шукають невидимі бар'єри та причини, що заважають їм робити те, що хочеться, те, про що вони мріють.

Дорогі читачі, озирніться, будь ласка, навколо. Можливо, ви бачите лещата у які вас помістив світ? Чи погляньте на свої зап'ястя, скажіть, на них замкнено кайданки? Бачу, що ні. Правильно, бо всі обмеження існують тільки у наших головах.

Нажаль, за своєю природою людина - істота лінива, наш мозок запрограмований обирати найлегший шлях. І щоб виправдати себе, ми вигадуємо відмовки: «Я з бідної родини, у мене ніколи не вийде стати успішним бізнесменом», «Я хлопець, мені ніколи не стати візажистом». Ми не бачимо можливостей, бо вважаємо певні наші ознаки: вік, стать, соціальний статус, фізичні можливості і тд. – клеймом.

Прикладом для кожного, хто так вважає, може стати Нік Вуйчич – австралієць, який народився без рук і ніг, через рідкісне генетичне захворювання. Найпростішим для нього було б стати жертвою свого фізичного стану і навіть не мріяти про звичайне життя, але ні! Нік став найвідомішим мотиваційним спікером сучасності, він не лише поборов власні обмеження, а й надихнув зробити це інших.

Ви скажете: «Таню, світ жорстокий, крім обмежень, які ми собі вигадуємо, існують і зовнішні чинники – найчастіше це недоброзичливі люди. Расисти, сексисти, гомофоби, шовіністи, звичайні буллери в школах – і це ще не повний перлік. Вони вигадують ці ознаки відмінності і активно їх пропагують. Зіштовхуватись з таким неприємно, а подеколи небезпечно для здоров'я.

Але такі персонажі були, є і будуть. У кожній книзі має бути антагоніст - по-іншому просто нецікаво. Головне те, що тільки ви вирішуєте, як це вплине на вас - морально зламає чи підштовхне до більшого.

Коли ваш розум звільниться від усіх виправдань, ви відчуєте силу і відповідальність за власне життя, тільки тоді ви побачите світ без обмежень. А ліпше один раз побачити, ніж 100 разів почути.