10 порад як скласти ЗНО

Христина Гущина


Base Install » Абітурієнт НаУОА » 10 порад як скласти ЗНО


Усім привітики!

Як ваші справи?
Особисто в мене, то цей тиждень- повний завал? Щодня тести, модулі, презентації, есе.
Проте я розумію, що це вже останні тижні навчання, тому зовсім скоро буду кайфувати від того, що більше нічого не потрібно вчити та здавати?
Знаю, багато із вас зараз готуються до ЗНО, вступних тестів чи інших екзаменів. Сама розумію як це складно змусити себе щось вчити, коли навулиці вже ось-ось літо (хоча по погоді так і не скажеш☹️). Думаю, що це не тільки в мене саме перед початком сесії прокидається «нестримна жага до знань»?

Тому я вирішила підготувати для вас 10 порад, які допоможуть краще підготуватися і успішно все скласти.

? Прибрати чи вимкнути усе, що може заважати і відволікати від навчання. Під час підготовки до ЗНО я часто заходила в Інстаграм і тупо гортала стрічку чи дивилася історії. Це завжди відволікало і забирало багато часу. Тому напевно десь за місяць до іспитів я відписалася від половини людей і груп аби не «втикати на супер змістовні відео та фото?».

? Для кращого запам‘ятовування слід пов‘язувати матеріал із певними асоціаціями (дати з Днів народжень, схожі за звучанням слова, придумувати речення із певними термінами чи словами). Навіть в Інтернеті сьогодні можна знайти щось типу пісні, яка складається із слів зі складними наголосами чи багато прикладів асоціацій. Це справді набагато краще, аніж просто зазубрювати щось?

? Найважливіше можна написати і розвісити по кімнаті, щоб інформація постійно знаходилася перед очима. У мене перед ЗНО стіни в кімнаті були завішені папірцями із датами, назвами творів, авторів, правилами української мови. А підлога встелена портретами людей, яких потрібно було знати з історії?

? Завжди слід повторювати те, що вчили раніше, адже уся ця інформація з часом забувається. Я просто перечитувала іноді конспекти чи проходила тести по темах, які вивчала раніше. І це саме наступна порада.

? Обов‘язково робіть тести. Саме з їхньою помогою можна побачити, що саме слід підтянути, а також це можливість повторити раніше вивчений матеріал + можливо саме таке запитання тобі попадеться на ЗНО?

? Роби «флеш-картки». Вони не лише допомагають запам’ятати матеріал, а й можуть бути тестами-перевірками. Просто напишіть на одній стороні автора, а на іншій твір, або жанр-стиль, дата-подія.

? Під час самого екзамену не зациклюйтеся на надто складних для вас питаннях і на тому, чого не знаєте. Краще це пропустити і вернутися до нього згодом (у наступних запитаннях можна знайти підказку). А ще не забувайте про власну інтуїцію. Не знаєш- вибирай те, на що око впало.

? Не перенавантажуйтесь. Робіть собі дні відпочинку. Якщо кожного дня вчитися не відриваючись від підручників, то можна швидше зійти з розуму, аніж успішно скласти іспит.

? Не вчіть нічого в ніч перед екзаменом. Краще добре виспатися і вчасно прийти. Я навіть за день до ЗНО вже нічого намагалася не вчити.

? Не нервуйтеся! Це дуже важливо. Так, екзамени можуть бути надзвичайно важливими, але їх не слід перетворювати на сенс усього життя? Улюблена фраза вчителів до 11-ти класників «якщо не складете ЗНО, то будете ніким»- найбезглуздіше, що я чула?

? І остання, проте найважливіша порада. Ніколи не відкладайте на останній момент❗️Успішно скласти екзамен, готуючись до нього в останню ніч просто нереально❗️

Якщо ви цьогоріч складаєте ЗНО і наслухалися розповідей друзів/вчителів чи ще когось про «жахливі тортури, обшуки і вбиваючу атмосферу на ЗНО», то можете успішно це все викинути зі своєї голови? Страшно лише тим, хто сам себе накрутив, а потім розповідає всі ці жахи іншим? Це просто звичайний тест, у звичайних кабінетах, зі звичайними вчителями? Нічого супер страшного там немає??

Я вірю, що у всіх вийде успішно скласти екзамени та вступити до омріяних університетів❤️ Ну або у вас буде можливість цілий рік присвятити собі)


Усім здоров‘я та хорошого настрою❤️

Завжди з радістю відповім на ваші запитання:
Instagram: @kristinaa.gu
Facebook: Kristina Gushchyna