Самостійна підготовка до ЗНО

Регіна Столбецька


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Самостійна підготовка до ЗНО

Пам'ятаю, як лячно мені ставало при думці про наближення ЗНО в листопаді рік тому. Зараз це все здається дрібницею, але тоді справді було страшно. Я готувалась самостійно кожного дня (хоча до англійської я почала готуватись лише навесні), і хвилювалась через те, що всі мої однокласники без винятку ходили до репетиторів і ночами сиділи за посібниками, а я готувалась самотужки. Мені здавалось, що в них більше шансів на успішне складання іспитів, а вийшло все зовсім навпаки. Сьогодні хочу розповісти вам, як можна самостійно підготуватись і успішно скласти ЗНО.

Спочатку кілька невеликих, перевірених на власному досвіді, порад:

1. Покладайтесь тільки на себе. Ніякі репетитори вас не врятують, якщо ви самі не захочете і не змусите себе працювати. Все залежить від вас, і все можливо.

2. Спробуйте зробити підготовку приємною і цікавою для вас самих. На початку підготовки до екзамену з історії України мені здавалось, що потрібно 10 кіл пекла пройти, щоб її вивчити. Я не хотіла цим займатись, але в ході підготовки я справді зацікавилась. Мені подобався сам процес підготовки. Я не просто муштрувала посібники і вчила дати, як зазвичай всі роблять. Я роздруковувала маленькі карти, портрети визначних діячів, фотографії пам'яток і вклеювала в конспекти. Я намагалась гарно їх оформлювати, виділяти основне кольоровими маркерами, і мені було приємно дивитись на свої конспекти. Крім того, портрети діячів і вигляд пам'яток я запам'ятала, поки шукала, друкувала і приклеювала картинки, і мені не потрібно було їх вчити потім.
Кожен може зробити навчання приємним по-своєму, я лише хочу вам довести, що це можна зробити. Ні, не так. Це потрібно зробити.

3. Не забувайте про відпочинок. Навчання навчанням, але воно не буде ефективним без відпочинку. Я знаю, що ви вже сто тисяч раз це чули, але чи дослухались до цієї поради? І бажано, щоб відпочинок був активним. Займайтись спортом чи просто гуляти – вирішувати вам. Просто пам'ятайте про відпочинок.

4. Плануйте свій час. Під час карантину ця звичка мені дуже допомогла. Можете завести гарний блокнот чи користуватись телефоном, це не так важливо, робіть, як подобається. Важливо записувати коли і до чого ви збираєтесь готуватись і враховувати скільки часу це може у вас зайняти. Можете вписувати також час на відпочинок. Повірте, бачити всі викреслені пункти наприкінці дня дуже приємно і праця стає більш ефективною.

А тепер до основної думки, яку я намагаюсь донести. Підготуватись можна самостійно. В інтернеті зараз існує купа класних ресурсів, якими я хочу з вами поділитись. (Всі вони безкоштовні!)

Prometheus
Це онлайн-платформа з різними навчальними курсами, серед яких і курси підготовки до ЗНО. Зазвичай вам пропонують переглянути відео (не забувайте конспектувати), а в кінці теми пройти тестування. Іноді можна завантажити електронну версію конспекта. Досить класним там, на мій погляд, є курс з історії України.

Спецпроект "Історія України в історіях"
Тут чудово абсолютно все: виглядає стильно та привабливо, інформація подана зручно, читається легко, а хто не хоче читати – може послухати! До кожної теми є подкасти і відео. Крім того, є прикольний тест на визначення, який ви персонаж з історії України. Рекомендую!!

Платформа "iLearn"
Це безкоштовна геймифікована (!) платформа з онлайн-курсами, тестами та вебінарами. При реєстрації ви утворюєте свого героя, якого можете вдосконалювати за допомогою ігрової валюти, вчибаксів, які можна отримати за проходження тестів та перегляд вебінарів. Для мене це була безцінна знахідка, готуватись було справді цікаво :)

ІЗІ ЗНО. Англійська мова
Цей курс я відкрила для себе на "iLearn", і тепер навіть сумую за часами, коли його проходила. Він класний, стильний, інтерактивний і дуууже зрозумілий. Більше нічого навіть розказувати не буду, самі побачите.

Test-english
Цей сайт підійде не для всіх, бо він англомовний, але раджу спробувати. На початку ви проходите тест на рівень володіння мовою, а потім відповідно до свого рівня читаєте інформацію та проходите тести, постійно тренуєтесь. Круто, що там можна тренувати ще й аудіювання.

Навсі200
Це було кохання з першого погляду. Одного разу я натрапила на відео Анни Огойко про правопис прислівників і була дуже рада дізнатись, що в неї є цілий канал з купою класних відео, в яких вона максимально зрозуміло і цікаво пояснює всі теми з української мови та літератури + в кожному відео наводить приклади завдань минулорічних ЗНО і пояснює, як їх робити. Вона мене врятувала, врятує і вас!

ЗНО-онлайн
Сайт з минулорічними тестами, який допоможе вам слідкувати за своїм прогресом та постійно тренуватись. А що стосується історії України, то тести минулих років точно варто проходити, адже можуть траплятись схожі або навіть ідентичні питання.

Ну і, звичайно, не слід забувати про жовто-блакитні посібники для підготовки. Хоча насправді, з них я використовувала лише посібник з історії України. А з української мови та літератури використовувала посібник Авраменка.

Сподіваюсь ви знайшли для себе щось нове і корисне:) Бажаю успіху та наснаги!! Ви все складете і забудете, як страшний сон.