Про один зовсім не доленосний вибір

Регіна Столбецька


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Про один зовсім не доленосний вибір

Любі абітурієнти 2021, перед вами стоїть складне завдання – скласти ЗНО, але воно, на жаль чи на щастя, не єдине. В цьому році вам потрібно обрати спеціальність, це важливе і для багатьох нелегке рішення. Я хочу поділитись з вами своїм досвідом, розповісти про свою історію і зроблені мною висновки.

Весь 11-й клас моя голова була зайнята думками про екзамени, в ній не вистачало місця на думки про майбутній університет і професію. Та все ж я розуміла, що наближається час, коли мені потрібно буде зробити це рішення, і мене це лякало. Деякі мої однокласники точно знали куди і на кого хочуть вступати, інші знали хоча б приблизно або мали кілька варіантів. Серед них я починала відчувати, що зі мною щось не так (бо ✨overthinking✨ це наше все). Питання «а ти на кого хочеш вступати?» завжди ставило мене в глухий кут, відповідь завжди була «не знаю, я ще думаю…». Іноді здавалось, що мене нічого насправді не цікавить, що я нічого не вмію робити по-справжньому добре, що, може, я взагалі не хочу обирати професію.

ЗНО швидко минуло, і в мене з’явилось вдосталь часу, щоб дослідити всі на світі сайти, пов’язані зі вступом. Для того, щоб зрозуміти на кого я хотіла вчитись, треба було знати, що мені подобалось, що в мене добре виходило робити. «Я фотографую. Це не професія…хіба що…фотожурналістика? Такої спеціальності не існує в університетах, але це частина журналістики». Так я вирішила вступати на журналістику. А потім знайшла культурологію, яка здалась мені цікавішою, ніж журналістика. «Вступати на журналістику тільки заради однієї її складової? Ні, так не піде. Що ж, обираю культурологію».

Так я тут і опинилась, я впевнена, що це було правильне рішення. Не заперечую те, що через кілька років все може кардинально змінитись, я знайду себе в чомусь іншому і не буду працювати за спеціальністю. Або буду. Невідомо.  

З всього написаного вище хочу зробити кілька висновків-порад.

Обираючи спеціальність, обирайте не ту, яка популярна, престижна, чи як там ще описують всі спеціальності на профорієнтаціях, і не ту, яка ніби дасть можливість отримувати велику зарплатню в майбутньому. Обирайте ту, яка подобається. Може, вона вам не здається ідеальним варіантом, але все ж найкращим з-поміж інших. Вам 17 років (може трохи менше або більше), звичайно, в такому віці ви не можете точно знати чим хочете займатись все життя. Поки що подбайте хоча б про найближчі 4 роки, зробіть так, щоб вони були для вас приємними. Я переконана, що в справі, до якої ви маєте хист, у вас значно більше шансів досягти успіху. А успіх не вимірюється грошима. Краще займатись улюбленою справою і бути щасливим все життя, аніж гнатись за грошима і не отримувати ніякого задоволення від праці. А якщо ви після вступу раптом зрозумієте, що це не ваше, – це не смертельно. Не спробувавши те, що не подобається, ви б ніколи не дізнались, що воно вам насправді не подобається, і не усвідомили б, що потрібно рухатись в іншому напрямку.

Це не кінець. Це все ще початок. Пошук свого місця у світі триватиме все життя, триватиме і в університеті, і після нього. Не хвилюйтесь, все буде добре. Лише подумайте і зробіть виважене рішення, і знайте, що ніколи не пізно щось змінити.