Хто такий культуролог?

Регіна Столбецька


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Хто такий культуролог?

Одного разу на станції «Острог», коли я збиралась сходити з потяга, незнайомий чоловік середнього віку якимось таємним способом зрозумів, що я навчаюсь в академії (або просто побачив герб ОА на моїй масці), і спитав: «А на кого Ви вчитесь?». «На культуролога» – відповіла я. «А це хто?». «Вау, яке складне питання. Навіть не знаю, що відповісти» – подумала я, а сказала: «Довго розказувати». І пішла, і чула, як чоловік вже кондукторку розпитував, хто такий культуролог.

І справді, хто такий культуролог? І як так сталось, що я вже майже рік навчаюсь на культурології і ще ні разу вам детально не розповіла про неї? Справа в тому, що остаточно я зрозумію, що таке культурологія, мабуть, на 4 курсі, може й пізніше. Але одне зрозуміло точно. Культурологія дуже цікава і варта уваги (особливо абітурієнтів!!).

Якщо хтось раптом читав мої попередні блоги, то пам’ятає, що спочатку я планувала вступати на журналістику, а потім раптово передумала і вступила на культурологію. І не пошкодувала! Пройшов вже деякий час мого навчання тут, тож тепер я можу вам розповісти хоча б щось.

Отже, культурологія. Наука про культуру? І що далі? І нащо нам воно треба? Так ви, можливо, подумали. Принаймні я приблизно так думала, коли вперше зіткнулась з нею на сайті для абітурієнтів.

Ну, так. Ми вивчаємо культуру. Що таке культура? Скористаюсь визначенням, яке нам нещодавно запропонував викладач на філософській пропедевтиці: культура – це спосіб буття людини в світі. Озирніться навколо себе. Майже все, що вас оточує, стосується культури. Все, що пов’язано з тим, як існують люди навколо вас. Які ці люиди, як вони поводяться, які в них манери, яке в них мовлення, як вони одягаються, що вони читають, чи читають взагалі, що вони їдять, чого вони прагнуть, про що вони думають, які в них стосунки з іншими людьми, як вони проводять дозвілля, яку музику вони слухають, який державний устрій в їхній країні, в що вони вірять, чим захоплюються і так далі і тому подібне.

Але ж це все не просто так. У всього є свої причини і пояснення. Одне з наших завдань – їх знайти. Є, звісно, частина суто теоретичного матеріалу, який ми маємо знати, без цього ніяк. Та для мене найбільшим досягненням за цей рік насправді є не певна кількість здобутих знань, а здобута навичка аналізувати життєві явища, що відбуваються у світі та навколо мене.

Після року навчання я також дійшла висновку, що суперздатність культуролога – це його універсальність. Він трохи історик, трохи мистецтвознавець, трохи релігієзнавець, трохи філософ, трохи соціолог, трохи політолог, але в решті-решт – культуролог. Справа в тому, що культура охоплює фактично всі сфери життя. Де є людина, там є культура. Інші науки лише опосередковано розглядають питання, що стосуються культури, тож культурологія просто необхідна. Крім того, враховуючи цей фактор, зазначу, що культурологія – прекрасний варіант для абітурієнтів, які ще не визначились з тим, що хочуть вивчати. Навчання на культурології – чудовий шанс зрозуміти, що вам подобається.

Знання і навички, здобуті впродовж навчання на цій спеціальності, теж універсальні. Ви зможете їх застосувати, по суті, в будь-якій професії (якщо раптом культурологом бути не захочеться).

Сподіваюсь, що цей блог хоча б трішечки розвіяв туман навколо культурології. Я могла б писати ще довго, та боюсь, що, побачивши такий великий текст, та ще й не прикрашений смайликами, ніхто не захоче його читати. Тож якщо хочете дізнатись про спеціальність більше, пропоную завітати на сторінки культурології у фейсбуці та інстаграмі, та прочитати опис навчальної програми на сайті для абітурієнтів, де ви зараз і знаходитесь.

На цьому я завершую блог і бажаю всім вдалого дня, вдалого складання іспитів і вдалого вибору спеціальності!! Бувайте!