ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ НАВЧАЛЬНІ ПРОЦЕСИ ШКОЛИ ТА УНІВЕРСИТЕТУ?

Діана Кодратюк


Base Install » Абітурієнт НаУОА » ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ НАВЧАЛЬНІ ПРОЦЕСИ ШКОЛИ ТА УНІВЕРСИТЕТУ?

Привііііт!❤️

Сподіваюсь, у тебе все добре)

Пам’ятаю, як в останні місяці навчання в школі почала цікавитися тим “а як проходять лекції в університеті”, “ а студенти пишуть конспекти?”, “а у них є офіційний дрес-код?”. Такі питаня звучать надто очевидно, тому про них майже ніхто і не говорить. Проте якщо тобі цікаво прочитати про те, що на тебе чекає - залишайся на цьому блозі. Звісно ж, моя розповідь грунтуватиметься винятково на моєму досвіді навчання в ОА?.

Пара триває 1 годину 20 хвилин. Після 45-хвилинних уроків спочатку складно було всидіти такий довгий час на одному занятті, проте до всього звикаєш. Перерви тривають 20 хв, а велика - 30. В день може бути 2, 3 або ж рідше 4 пари. Зазвичай між ними десь та і є вікно, на якому ти можеш поїсти/щось довчити/відпочити/просто згаяти час?.

Є лекції, а є практичні заняття. Відвідування лекцій зазвичай ніхто не контролює , чого не можна сказати про практичні заняття, на яких ти заробляєш бали. Тут система зовсім відрізняється від шкільної, адже за заняття оцінку отримує кожен. Система оцінювання - накопичувальна, за семестр ти можеш заробити максимум 100 балів. На кожному предметі вони розподілені по різному, наприклад : по 3 бали за 20 практичних + 10 балів за проєкт + 30 балів за модульну роботу.

В школі я думала, що викладачі в університеті холодні та навіть не знають своїх студентів у обличчя. Це виявилася абсолютно хибна гіпотеза. Не знаю, як в інших вишах, але в ОА викладачі на парах стараються створити максимально комфортні умови для комунікації з ними, завдяки чому зникає відчуття незрозумілості, адже ти в будь-який момент можеш уточнити потрібну інформацію і отримати вичерпну відповідь. Короче кажучи - це звичайнісінькі люди, просто дуже розумні та авторитетні.

Що там по конспектах? Їх ніхто не перевіряє, їх ти пишеш тільки для себе, для відсортовування корисної інформації. Хочеш - заводь різні зошити, хочеш - один на всі предмети, хочеш - в лінієчку, хочеш - в горошок. Оцінок за каліграфію не буде, проте буде бал за вивчений матеріал.

Якщо вам набридла шкільна форма, не переживайте, в університеті її немає. Звичайно ж, в рамках розумного, навряд чи буде доречно прийти на навчання в стилі диско 70-их, але й не думаю, що в когось виникне таке бажання, побачивши вишукані стіни Острозької академії?.

А головне - не все так страшно, як розповідають в школі. Будуть з вами “няньчитися” і в університеті ?, просто вже в трішки інших вимірах?