Part 15. "Як навчитися запам'ятовувати: швидко та безболісно" або "Що практикую, те й раджу"

Аліна Данилюк


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Part 14. "Як навчитися запам'ятовувати: швидко та безболісно" або "Що практикую, те й раджу"

Привіт, мої любі! ❤

Сподіваюся, що у вас все гаразд і всі здорові, сповнені сил та енергії, адже зараз в Україні ситуація не з найкращих, тому слід себе дуже й дуже берегти. ☝️

Учора нас офіційно перевели на онлайн навчання.? Не буду писати про те, наскільки болісно моя група сприйняла цю інформацію. ?Так, можливо, хтось і досі сумує за парами в ліжечку з чайочком у руках☕, але після 3-ох тижнів офлайн навчання, я ще раз переконалася, що живе спілкування і рух?‍♀️ – це те, чого мене позбавила дистанційка і чого мені весь той час не вистачало.  І ось я знову змушена буду сидіти в своєму ноуті 24/7, сподіваюся якомога менший проміжок часу. ?

Та зараз, власне, не про це. Я тут сиділа думала й зрозуміла, що майже завжди пишу вам про свій стан справ, захотілося чогось інформативного та корисного для вас, тому сьогодні поговоримо про запам’ятовування. ?‍♂️?

Мені здається, що ефективно запам’ятовувати – це досить хороша навичка для кожного студента, а тим більше для цьогорічних вступників, адже на ЗНО ви повинні пам’ятати безліч дат, формул, правил і т.д. ?

Я не можу назвати поради, наведені нижче, моїми , адже всі ці секретики я дізналася після прочитання книжки Кевіна Хорслі « Безмежна пам’ять. Запам’ятовуй швидко, пам’ятай довго?», та , власне,  я їх випробовувала на собі, тому скажу чесно – поради ці дієві, навіть дуже.?

Думаю, наводити великі цитати не варто. Я , першочергово, раджу вам прочитати цю книжку, а зараз спробую  коротко охарактеризувати декілька методів .

Перший з них - «метод тіла»?‍♀️

У чому ж суть? Наприклад, вам потрібно запам’ятати певну інформацію , в якій йдеться про компоненти чогось, а інформації дуже багато , ви плутаєте ті компоненти або ж їх  характеристики й ніяк не можете запам’ятати.  Щоб зробити це все швидко й надовго відкласти в пам’яті , можна спробувати використати свої частини тіла, адже  «тіло - це чудове довгострокове сховище. Воно завжди з вами, ви відмінно його знаєте. У ньому безліч місць для зберігання інформації».

Хорслі , наприклад, пропонує вивчити всі види інтелекту таким чином: 

І так далі.  Задіявши все тіло, ви вивчите більше 10 одиниць інформації. ?Це дууже дієвий спосіб, ? я, наприклад, за такою схемою готувала до контрольних з української мови, коли треба було вивчити щось про частини мови чи , наприклад, з історії -  можна покреативити з історичними діячами, я так запам’ятовувала гетьманів Лівобережжя та Правобережжя.?‍♀️?‍♀️?

Аналогічно з методом «Автомобіль» ?: уявляєш, як на вітровому  склі сидить собі прийменник ?– він прилип до скла й не може відірватися, адже мусить завжди стояти біля іменника і т.д. Ці аналогії можуть бути смішними, безглуздими , та яка різниця, ніхто ж не знатиме, як ви це запам’ятали, а викладачі , безумовно, оцінять твої знання, як належить, якщо ти знатимеш, що й до чого.  ?

Схожою є схема запам’ятовування «Будинок» ?. Тут, думаю, теж зрозуміло, як то робити.

Ще є прекрасний метод запам’ятовування великих чисел, але  його пояснення  займе досить багато часу, тому знову ж апелюю до того, що книжку Хорслі все ж варто прочитати))

Сподіваюся, вам усе зрозуміло й кожен/кожна хоча б один раз спробує застосувати ці методи на практиці. 

До нових блогів, гарних вам вихідних та продуктивного тижня)?

Завжди ваша @alina_danuliuk_?