Гуртожицьке життя, або 5 недомашностей

Анастасія Квіткова (Посухова)


Base Install » Абітурієнт НаУОА » Гуртожицьке життя, або 5 недомашностей

Уже більше трьох місяців я живу в гуртожитку і думаю вже час описати умови та особливості свого перебування тут. Хоч тепер це і є мій другий дім, проте тут все зовсім незвично, особливо спершу. Тому ось вам мої недомашності.

  1. Кухня. Вона дуже простора та обширна, має три електричні плити, три мийки, відро для сміття, стільчики та два столи. Зважаючи на те, що там готують доволі часто, то відповідно й прибирають там щовечора обов’язково (роблять це чергові). Крім того, готувати в принципі зручно, однак ця кухня через свої розміри змушує вас не просто покрутитись, а й побігати, тому готування їжі стає не таким простим процесом як вдома наприклад. Однак часом буває доволі людно, й місця стає мало, а про конфорки взагалі промовчу, бо там вже кому пощастило, той і вхопив собі найкращу.
  2. Коридори. Це вже залежить від того, у якому саме гуртожитку ви живете. Мені наприклад пощастило (з одного боку) жити в 10-ому домі для студентів, тому тут є де розійтися, а до того ж готельного вигляду додають коридорам вазони та гарненькі арки у переходах. Та що там вазони, навіть картини є! Та й взагалі, доволі вони затишні. А й до того ж, якщо в кімнаті за голосно і хочеш спокійно поговорити по телефону, то біля батареї (а взимку це важливо!) стоїть гарненька лава чи ж стільчики. Однак, підлога тут не з килимів, тому капці мають бути зручні і теплі, ну чи принаймні вдягайте шкарпетки, бо все одна у такому взутті, як вдома (хутровому), я б не рекомендувала ходити.
  3. Душові/туалети. Тут теж залежить все від гуртожитку, але в моєму всі двері замикаються. Чистота – тут вже від людей залежить, бо є індивіди, які не знають, що за собою треба прибирати, але прибирається там щоденно. Душі відкриті по певних годинах, мають гарячу воду. Але знову ж, про примхи води в Острозі я вже писала, тому бідний 2 поверх досі страждає від раптового зникнення водопостачання. Душові кімнати також мають ряд умивальників і дзеркал, а також сушарки (зазвичай по одній на крило). Все також доволі просторе. Варто зазначити, що для дівчаток (ну чи принаймні зазвичай саме дівчатам ця кімната важлива) є біде, яке зроблено по одному на поверх ( не на крило!) і яке є окремою кімнаткою, де є і вмивальник, і де речі повісити, і саме біде.
  4. Кімнати. Тут дуже високі стелі! Десь метра три, а може й більше. І через це кімнати теж просторі. Раніше я жила у п’ятимісній, і можу сказати, що місця загалом вистачає. Однак тепер я в чотирьохмісній (і неабияк тому радію) і місця стало в принципі ще більше. Із сусідами вже як повезе. Буває, що вжитись стає важко, то тоді краще не зволікати, а звертатись до коменданторки з проханням про переселення. Але якщо ви захочете у двохмісну, то там буває дуже затісно. Однак знову ж це залежить від гуртожитку! Також маю сказати, що деякі стіни зроблені з дуже тонкого матеріалу, через який дуже добре чути сусідніх жителів. А тут вже знову як повезе…
  5. Чергування. Щодня старостою чи вахтеркою призначається кімната, мешканці якої мають чергувати на коридорі. В їхні обов’язки входить: цілий день виносити відро зі сміттям, як тільки воно наповниться; увечері прибрати на кухні (протерти столи, помити плити, підлогу, мийки, підмести); підмести, а тоді й помити підлогу у коридорі. Загалом, нічого важкого, коли робити все гуртом, тобто коли вся кімната працює. Щодо старост, то їх обирають самі жителі кожного крила, і вони вже є правою рукою вахтерки. У чергуванні не потрібно  прибирати душові та туалети, що є приємним бонусом.

Мій вирок: жити можна. Доволі часто це дуже весело, хоча часом шум чи завелика активність людей навколо бентежить та заважає. Але це справжня школа виживання, тому якщо ви пройшли життя у гуртожитку, то тоді вам ніякі умови не страшні. А тому, просто уявіть наскільки після такого випробування вам буде приємно й легко жити у власній квартирці (ну я тільки тою думкою й живу). Маю сказати, що я не уявляла як житиму тут, проте, як бачите, все дуже добре, і не так вже й страшно.

Помітки на майбутнє:

Якщо у вас є певні питання чи вас цікавить якась конкретна тема, то завжди рада вас чути в своєму Instagram: _.flower_lover._